ABORTEN ER OVER, MEN HVA NÅ?

I går startet jeg på jobb igjen. Ironisk nok hadde jeg egentlig time hos gynekologen min fjorten tretti. Timen til vår første offisielle ultralyd. Den var bestilt i forbindelse med at jeg denne uken skulle tippet inn i graviduke 19. Celine skulle endelig få møte lillebror eller lillesøster gjennom skjermen for aller første gang, og alt skulle bli enda litt virkeligere. Den drømmen er for lengst forbi. Dagen ble heller brukt på å hente meg inn på jobb, komme ajour og klemme på gode kollegaer, etterfulgt av tårer i bilen på vei hjem.

I dag skal jeg til samme gynekolog jeg skulle vært hos i går. Bare nå skal de, til stor kontrast fra i går, sjekke at restene fra mitt ufødte barn er ute. De siste årene har det blitt født rundt 60 000 barn i Norge hvert år. Det skulle vært så mange flere. Om lag 20 prosent av alle svangerskap ender i spontanabort eller missed abortion. Visste dere at kun et  svært lite fåtall av disse følges opp etterpå? Dersom du ikke får feber eller infeksjon er du en av mange på samlebåndet som får beskjeden «det ordner seg selv». Ingen kontroll eller ettersjekk for å se om alt er ute.

Er du klar over hvor mange spørsmål man sitter igjen med etterpå?  Hvor desperat man leter etter svar?

Et halvt års ventetid. Dette er svaret du får hos de fleste gynekologer. I hvert fall i Grenland. Et halvt år ville det gått om jeg selv skulle forsøkt å få time for å sjekke om alt var ok igjen. Heldigvis fikk jeg en hastetime lenge før. På grunn av både stor sorgreaksjon og en hjerteskjærende fortvilelse over å ikke vite.

Elleve tretti. Jeg sitter på venterommet. Pusten er kort og hjertet slår fortere. Det kjennes så vondt, men godt å være her. Bildene av de vakre velskapte babyene hun har fulgt til verden henger på veggen på venterommet. Sist jeg var her var jeg i lykkesrus. Lykkesrus over å få bekreftet at det var en jente som bodde i magen min. Et lite sekund detter jeg ut. Hvorfor henger ikke Celine på veggen. Det glemte takkekortet som skulle hit. Typisk meg.

Etternavnet mitt blir ropt opp, og pulsen stiger i hivende fart. Det kjennes ut som jeg er rett tilbake på sykehuset. 20 mai klokken femten tretti. Jeg kommer inn og blir tatt i mot av den dyktigste og roligste damen jeg vet om. En gynekolog som elsker jobben sin og som har drevet med dette så lenge at hun snart tvinges ut i pensjon. Hun er brun. Må ha sitti mye ute i solen tenker jeg. Jeg ser på hendene hennes som er overraskende freshe til å være i den alderen hun er. Nesten ikke en rynke!

Vi hilser, jeg forteller og tårene som har presset på litt for lenge flommer over. Jeg kler av meg. Nok en gang skal jeg blottlegge meg for enda en person. Jeg tenker i mitt stille sinn at jeg har aldri vært så mye naken for andre eller hatt så mange inni meg noen gang som jeg har hatt de tre siste ukene. En helt absurd tanke som blandes sammen med alt det andre som surrer oppi hodet mitt. Aborten er over, men hva nå`? På grunn av alle mine ubesvarte spørsmål håper jeg at jeg kan være til hjelp for noen der ute i samme situasjon. Noen andre sønderknuste hjerter som ved spontanabort eller missed abortion har mistet barnet sitt. Naturlig, medisinsk eller kirurgisk.

To uker. På sykehuset får man beskjed om å vente med bading, tamponger og samleie i de to ukene som kommer. Dette er jo greit, men hva med etterpå? Man blir anbefalt å vente minst en menstruasjon før man prøver igjen. Andre sier et halvt år. Det er både forvirrende og fortvilende å bli dyttet i så mange retninger. Aller helst vil man jo tro på de som sier «du kan prøve igjen med en gang». Er dette så lurt? Jeg har spurt gynekologen min om en rekke ubesvarte spørsmål jeg selv sitter igjen med i dag. To uker og 4 dager etter at jeg selv mistet mitt eget barn. Jeg håper noe av dette kan være oppklarende for deg som har vært eller som, forferdelig nok, kanskje vil komme i en lignende situasjon og selv sliter med tilsvarende spørsmål.

Hvorfor har jeg alle symptomer når babyen min har vært død i hele to måneder?

Noen ganger er det dessverre slik at kroppen fortsetter å være gravid. Livmor utvides, du fortsetter å være kvalm og trøtt, i tillegg til at magen vokser. Hjernen henger ikke med på at det er noe galt inne i kroppen og gravid hormonene fortsetter å drive kroppen frem til du ikke får noen respons hos fosteret på ultralyd.

Sykemeldt etter SA(spontanabort)/MA (missed abortion)?

Etter min evige søken etter svar har jeg kommet over SÅ mange som skriver at de går på jobb igjen dagen etter en SA. Ingen vet om det men sorgen er utholdelig. Cudos til deg som klarer det. Samtidig får jeg så uendelig vondt av deg. For min del har det aldri vært noen hensikt å holde det skjult til uke 12 hverken hjemme eller på jobb hvis jeg ble gravid. Jeg har fortalt det tidlig og kommer til å fortelle det tidlig igjen. Grunnen er enkel. Dette er en så stor påkjenning og sorg at den er KLIN UMULIG å sitte inne med. Det ville ikke vært sunt for meg eller omgivelsene rundt meg. Hvorfor er nordmenn så redd for å dele?

Personlig hater jeg å være syk, og sykemelding har aldri vært noe tema for denne jenta. Likevel var svaret enkelt. Sykemelding etter SA/MA? Ja.

Jeg fikk først 3 dager fra sykehuset som dekket helgen og mandag. Helgen? Jeg jobber jo ikke engang i helgen. Tok avgjørelsen selv og ble hjemme hele uken samtidig som jeg ga arbeidsgiver beskjed samme dag dette skjedde. Fikk tilbakedatert sykemelding med enda en påfølgende uke hvor jeg var 100% hjemme. Tiden dette gav meg, sammen med mye støtte og gode samtaler, har hjulpet meg videre. For det første var jeg helt fullstendig utslitt i kroppen den første uken. Som etter en fødsel trenger kroppen tid til å innhente seg. I tillegg var jeg fryktelig langt nede psykisk. Det er bedre nå, men langt i fra bra. Jeg startet på jobb i går men jobber 50% ut juni. Er evig takknemlig for forståelsesfulle mennesker rundt meg for ikke å snakke om egen fornuft. Hadde jeg valgt å peise på med en gang etter dette hadde sjansen for en ordentlig smell vært skremmende stor. Livet har ikke alltid vært noen dans på roser og en noe sliten kropp fra før ble ikke bedre etter denne hendelsen.

Hent deg inn og for all del ikke skam deg over det som har skjedd. Skam deg heller ikke over at du trenger fri. Du trenger pusterom i en tilværelse som prøver å kvele deg. 

Hvor lang tid tar det før restene etter en medisinsk abort er borte?

I motsetning til et kirurgisk inngrep vil det mest sannsynlig sitte igjen noen rester etter graviditeten i kroppen din, etter en medisinsk abort. Dette kan virke både fortvilende og vondt, men i de fleste tilfeller vil kroppen ordne opp selv i løpet av 3- 6 uker og rense systemet ved en noe kraftigere mens. Dersom du mot formodning skulle få en infeksjon vil dette vises med blant annet feber. Dette kan komme opptil flere uker etter aborten og fører da til en utskrapning. Det beste er om kroppen får ordnet opp på egenhånd da et inngrep kan medføre større risiko for skader eller komplikasjoner i etterkant. Selv ble jeg frarådet å gjøre en utskrapning av Gynekologen på sykehuset for at min fertilitetsevne skulle bli best mulig, fortest mulig.  Dette på bakgrunn av at det var lite rester igjen og et inngrep ville bli for omfattende og kunne medføre uønskede komplikasjoner.

Når kan man ha samleie etter MA/SA?

På grunn av infeksjonsfare i livmor skal man vente hvertfall to uker før man har sex. Dette kommer av at livmor utvides under en abort, som igjen øker faren for infeksjon. Dette på grunn av at det er blodrester igjen i skjeden, som bakterier lever godt i. Det er derfor ikke anbefalt å ha samleie etter en abort. Det hjelper heller ikke om man bruker kondom, fordi det er miljøet i skjeden som ikke skal dyttes mot livmorhalsen.

Når kan man prøve på nytt etter MA/SA?

Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar på dette. Både gyn på sykehuset og gynekologen min i dag sa at jeg bør vente en menstruasjon før vi prøver på nytt. Dette for å gi best mulig utgangspunkt før neste graviditet. Da vil livmor rekke å "puste" og bli sunn og klar for å produsere et nytt fantastisk menneskeliv.

Måler de HCG ved hjelp av urinprøve eller blodprøve?

Det måles ved hjelp av blodprøve hos legen i etterkant av en SA eller MA for å sjekke om verdiene går naturlig nedover.

  • For min egen del lå de på 13 000 på sykehuset og sank til 154 uken etter med påfølgende nedfall til 30 uken etter dette. Jeg målte ikke i dag, men ved hjelp av innvendig ultralyd fikk jeg beskjed om at alt er helt perfekt igjen. Alle rester er ute og slimhinnene har fått tilbake tykkelsen de skal ha samtidig som livmor ser frisk og fin ut.

Hvor lavt må HCG tallet være før man kan prøve igjen?

Den bør være under 5 for å være sikker på at livmor har kvittet seg med alt av rester etter aborten.

Når kommer første menstruasjon tilbake?

Dette er det ikke noe fasitsvar på da alle kvinner er forskjellige. Ofte tar det mellom 3-6 uker litt avhengig av hvor i en «normal» syklus du er når du mister barnet. For min del tilsvarer dette mellom 5-6 uker da jeg mistet rett før en "vanlig" menstruasjonssyklus. PÅ grunn av høy HCG fikk ikke kroppen det tilbake de to første ukene etter MA og jeg må derfor vente til slutten av juni.

Dersom man venter en menstruasjon før man gjør nytt forsøk, men ønsker å ha samleie før dette må man da bruke prevensjon?

Jeg ble anbefalt å bruke kondom den første syklusen før menstruasjon kommer tilbake første gang.

Er det farlig å ha ubeskyttet sex før du har fått tilbake menstruasjon?

Dette finnes det heller ikke noe fasitsvar på, men mange forskjellige meninger. Noen får beskjed om at de kan fortsette som før da kroppen ikke blir gravid før den er klar for det. Andre mener man bør la livmor bli frisk og sunn og vente en mens før man har ubeskyttet sex. Grunnen til sistnevnte er at man kan risikere tynne slimhinner etter en MA/SA BÅDE ved naturlig, medisinsk eller kirurgisk inngrep.

Det kan ta en stund før slimhinnen i livmoren er tykk nok til at et befruktet egg skal kunne feste seg igjen. Slimhinnen bør være ca.7mm tykk for at et befruktet egg skal kunne feste seg. Derimot kan man visst ha eggløsning uavhengig av tykkelsen på slimhinnen, og egget kan befruktes, men altså ikke feste seg dersom slimhinnen ikke er tykk nok.

Kan det føre til skade på barnet eller ny SA/MA dersom man blir gravid før man får menstruasjon tilbake?

Som forklart over kan det skje at egget ikke fester seg dersom ikke slimhinnen er frisk og tykk nok, dette kan da resultere i ny SA/MA. Etter en menstruasjon vil du få en ny, frisk slimhinne og det er i hovedsak derfor de anbefaler oss å vente. Andre ting som kan komme i veien er eventuelle rester etter graviditeten. Dette blir skylt ut ved første menstruasjon etter SA/MA og muligheten for et bedre og sunnere svangerskap øker.

Får man utredning for SA/MA?

På grunn av at dette, dessverre, er så vanlig som det er får man ikke utredning før man har mistet minst tre ganger.

Hva er det beste du kan gjøre for å bli fort gravid igjen?

Hold deg unna alkohol, tobakk, spis sunt og hold kroppen i aktivitet og normalvekt. Start med folsyre allerede nå og gjerne tilskudd av omega3 eller multivitaminer. Dette er ikke noe fasit for at du blir det, men det er noe du selv kan gjøre for å få best mulig grunnlag for en sunn graviditet i fremtiden.


Håper dette kan være til hjelp for noen andre også ♥ Uansett er det en velfungerende selvhjelp. Jeg håper så inderlig du ikke gidder å lese deg gjennom hele dette innlegget. For gjør du det har du mest sannsynlig kjennskap til det jeg skriver om. Enten gjennom noen andre eller gjennom egne opplevelser. Du skal uansett vite, du er aldri alene og som fattig trøst- jeg tenker på deg og føler så inderlig med deg.

Stor stooor hjerteklem ♥

8 kommentarer

Vibeke

08.06.2016 kl.11:25

Stolt av deg<3

PUREINTERIOR

08.06.2016 kl.12:44

Vibeke: verdens beste venn <3

Annette

08.06.2016 kl.12:25

<3

PUREINTERIOR

08.06.2016 kl.12:45

Annette: <3

Stine

25.06.2016 kl.13:36

Tusen hjertelig takk for dette innlegget. Jeg leste hvert eneste ord.

Selv har jeg nettopp gjennomgått en medisinsk abort pga missed abortion. Mitt første svangerskap noensinne.

Jeg skulle snart ha vært 11 uker på vei nå. Embryoet døde tydeligvis rundt uke 6. Sorgen er ubeskrivelig.

Det eneste vi nå vil er å bli gravide på nytt.

Klem <3

PUREINTERIOR

25.06.2016 kl.19:38

Stine: jeg føler så inderlig med deg kjære du <3 Samme her, det eneste vi vil og det eneste som står i hodet mitt er at vi vil prøve på nytt. Nå er jeg snart ferdig med 1 mens etter MA så gleder meg til å kunne prøve på nytt. Dersom du sliter med usikkerhet ift. Eventuelle rester etc. Anbefaler jeg deg å gå til legen å be de fikse en gyntime asap! Det hjalp veldig for meg i alle fall :) Sender deg mange gode klemmer, tenker på deg og husk at ting vil bli bedre. Etterhvert. Veien dit kan være lang og vond, men jeg håper vi snart sitter med hver vår nye spire i magen <3

Dyster

04.09.2016 kl.13:07

Jeg måtte lese hvert et ord... Går igjennom en MA nå i skrivende stund. I dag er jeg egentlig 13+5, men på torsdag fikk jeg en blødning på jobb, var innom jordmor og så videre til gyn pol for innvendig ultralyd. Der fant de ut at min lille hadde sluttet å utvikle seg og at det ikke var noe liv, det hadde det nok ikke vært på en stund heller, så lite som det var. Fikk veldig lite informasjon og ingen sympati. Følte meg nesten dum som begynte å gråte... Hele min verden raste under meg, hadde heldigvis med meg min kjære, vet ikke hva jeg hadde gjort om jeg var der alene... I morgen skal vi tilbake til sykehuset for en medisinsk abort... 4 dager etter vi fikk den tunge og hjerteskjærende beskjeden... Det har vært lange laaaange dager... Føler vi står på stedet hvil frem til aborten er over, klarer ikke å bearbeide sorgen nå.. Jeg vet jo at mitt døde barn ligger i magen min.. En del av meg vil få det overstått i morgen, en annen del av meg vil ikke at de skal ta fra meg min lille som ligger der så trygt inni meg ❤

Har aldri følt slik sorg og ubeskrivelig smerte... 💔

Må bare ta tiden til hjelp som alle sier... Og tid skal jeg bruke også.. Jeg kommer ikke til å stresse med å begynne i jobb før jeg er klar.. Møter så mange mennesker på jobb (jobber i dagligvare).. Og de fleste visste jeg var/er gravid.. Og det å måtte fortelle alle hvordan det har gått... Jeg vil helst ikke gråte i butikken, men jeg vet det kommer til å skje...

Jeg ønsker deg og dere andre lykke til videre med prøvingen, måtte vi alle lykkes! ❤ Ta vare på dere!

PUREINTERIOR

05.09.2016 kl.15:55

Dyster:
Jeg får grøssninger over hele kroppen. Har mest lyst til å være hos deg og holde hardt rundt deg. Klemme deg og gråte sammen med deg. Tårene mine samler seg opp når jeg skriver dette, for det er fælt å si det men det gjør så vondt enda. Det er bedre, man lærer seg liksom å leve med sorgen. Dagene blir bra igjen men jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har vært ordentlig ordentlig lykkelig siden da. Så forferdelig å høre at du har mått vente hele 4 dager før de satt deg i gang?! Hvorfor i all verden gjorde de det? Uff. Kan ikke engang tenke meg smerten og ved å vite men ikke gjøre noe? stakars kjære deg!

Jeg husker jeg lå på sykehuset i maaaange timer når jeg ble satt i gang med aborten og ønsket meg sterkere og sterkere smerter. På en måte var det bare godt at det fysiske tok vekk den forferdelige psykiske smerten det er å miste et barn. Jeg håper og tror det vil gå fort for dere å bli gravide igjen. Og vær så snill tenk deg om før du går tilbake på jobb. KREV din tid og sykemeld deg. Vær likevel flink til å stå opp tidlig hver dag, gjør ting du liker og snakk med folk om det!! Om ikke annet snakk med meg. Send meg en mail når som helst og vi kan prates der eller på telefon, for det hjelper utrolig nok å få det ut.. gang på gang på gang på gang!

Jeg er glad du skriver du valgte en medisinsk abort. Skulle jeg valgt om igjen hadde jeg faktisk valgt det samme igjen! Jeg ble kvitt restene veldig fort (2 uker) og etter neste menstruasjon kunne jeg begynne å tenke fremover. Jeg visste jeg ikke kunne bli glad igjen før jeg ble gravid, men dette er det ingen eller svært få som vet- jeg sitter i dag 7 uker på vei. Om det går bra det vet jeg ikke men jeg håper det kan være en fattig trøst at det gikk så fort å bli det igjen. Det var det eneste jeg ønsket og klamret meg fast i da jeg har slitt utrolig mye psykisk etter dette. MYE mer enn jeg trodde jeg skulle gjøre. Det har vært et sirkus og kaos i hodet mitt hver dag, hvert sekund og jeg har stresset over å treffe eggløsning osv. Ikke noe bra for verken meg eller forholdet. Hadde en menstruasjon hvor kroppen skylte ut også prøvde vi 1 gang.. ble ikke gravide (en forferdelig sorg ble skylt over meg igjen) også prøvde vi igjen i august og nå er jeg gravid. For første gang etter min MA kjenner jeg meg også mer rolig og glad. Det er så godt <3

Ønsker deg og dere alt godt og ta var på hverandre kjære deg <3

Skriv en ny kommentar

hits